ေထာပတ္သီး
(က) သ႐ုပ္ေဖာ္ျခင္း
ေထာပတ္သီးသည္ ႀကီးမားေသာ အသားျပည့္သည့္ ပဲပုံသ႑ာန္ ဘယ္ရီသီးမ်ိဳးျဖစ္သည္။ ၎အျပင္ တစ္ခုတည္းေသာ ႀကီးမားသည့္ အေစ့ပါရွိကာ ယင္းအေစ့ကုိ ေထာပတ္လုိ သ႑ာန္တူေသာအသားႏွင့္ မာေသာ အခြံမ်ားက ၀န္းရံထားသည္။ အသီးသည္ စိမ္း၀ါေရာင္မွ နီညိဳေရာင္၊ ခရမ္းေရာင္ရွိသည္။ ေထာပတ္သီးပင္သည္ အျမဲစိမ္းသစ္ေတာတြင္ ေပါက္ေရာက္ေသာအပင္ျဖစ္သည္။
အျမစ္မွာ ခပ္နက္နက္တြင္ မရွိပဲ၊ ျမင္သာေသာ အေမႊးအမွင္လည္း မရွိၾကေပ။
(ခ) မူးရင္းဇာတိႏွင့္ ျပန္႔ႏွံ႔မႈ
ေထာပတ္သီးပင္သည္ ဗဟုိ အေမရိကတုိက္တြင္ စတင္ေပါက္ဖြားသည္။ ေရွးဦး စပိန္စူးစမ္းရွာေဖြသူမ်ားက ၎အပင္မ်ား စုိက္ပ်ိဳးမႈကုိ မကၠဆီကုိမွ ပီ႐ူးအထိေၾကာင္း မွတ္တမ္းတင္ခဲ့သည္။ ၁၆၁၀
ခုႏွစ္တြင္ ေထာပတ္သီးကုိ ေတာင္ပုိင္းစပိန္သုိ႔ ယူေဆာင္ခဲ့သည္။ ၁၇၈၀ ခုႏွစ္တြင္ ေထာပတ္သီးကုိ ေမာရစ္သွ်ကၽြန္းတြင္ စတင္မိတ္ဆက္ခဲ့ၿပီး ၁၉ ရာစု အလယ္ပုိင္းတြင္ အာရွတိုက္တြင္ ပ်ံ႕ႏွံ႔သြား
သည္။ ယခုအခါ ေထာပတ္သီးကုိ အပူပုိင္းေဒသႏွင့္ ေအာက္ပုိင္းအပူပုိင္းေဒသႏုိင္ငံ
(ဂ) အစားစာတန္ဖုိး
ေထာပတ္သီးသည္ သံလြင္သီးမ်ားမွလြဲ၍ အျခားသီးမ်ားထက္ အဆီဓာတ္ပိုမုိပါ၀င္သည္။ ၎တြင္ပါ၀င္ေသာ အဆီမွာ အျမင့္မားဆုံးအရည္အေသြးရွိသည္။ အဆုိပါ အဆီတြင္ မႏွစ္ၿမိဳ႕စရာ ဗ်ဴတုိင္ရစ္အက္ဆစ္ (Butyric) မပါျခင္းျဖစ္သည္။ အဆီအမ်ားစုမွာ ဗ်ဴတုိင္ရစ္အက္စစ္ျဖင့္ ညစ္ေပေနသည္။ ေထာပတ္သီးတြင္ ဗီတာမင္အလုံအေလာက္ပါရွိရာ ဘက္တီးရီးယားေရာဂါပါ အဆင့္ျမင့္တြန္းလွန္ႏုိင္ေသာ အာနိသင္ရွိသည္။
ေထာပတ္သီးတြင္ပါ၀င္ေသာ ပ႐ုိတင္းဓာတ္မွာအေကာင္းဆုံးအရည္
ဖြဲ႕စည္းမႈႏွင့္ တူညီသည္။ အကယ္စင္စစ္ေထာပတ္သီး၏ အတြင္းသားတြင္ အမွ်င္ဓာတ္မပါသျဖင့္ ၎အသီးတြင္ ေရႏွင့္ေရာလုိက္ပါက ႏူးညံ့ေသာအရည္ျဖစ္ေပၚလာရာ ႏုိ႔ႏွင့္ သိပ္သည္းမႈအသြင္အျပင္
တြင္ အနီးကပ္တူညီေၾကာင္းေတြ႔ခဲ့ရသည္။ အကယ္စင္စစ္ ေထာပတ္သီး၏ အတြင္းသားတြင္ အမွ်င္ဓာတ္မပါသျဖင့္ ၎အသီးကုိ ေရႏွင့္ေရာလုိက္ပါက ႏူးညံ့ေသာ အရည္ျဖစ္ေပၚလာရာ ႏုိ႔ႏွင့္သိပ္
သည္းမႈအသြင္းအျပင္တြင္ အနီးကပ္တူညီေၾကာင္းေတြ႕ခဲ့ရသည္။ အဆီဓာတ္မ်ားစြာပါ၀င္မႈႏွင့္ ဗီတာမင္စီ ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈမွလြဲ၍ ၎ေထာပတ္သီးသည္ ႏုိ႔အစားထုိးႏုိင္သည့္ အလြန္ေက်နပ္ဖြယ္ရာမ
ပစၥည္းအျဖစ္အသုံးျပဳႏုိင္သည္။ ၎ကုိ တစ္ႏွစ္ေအာက္ကေလးမ်ားႏွင့္ အားအင္နည္းေသာ နာမက်န္သူမ်ားအား အႏၱရာယ္ကင္းစြာေပးႏုိင္သည္။
(ဃ) သဘာ၀အက်ိဳးတရားႏွင့္ ကုသႏုိင္သည့္အေရည္အေသြးမ်ား
ေထာပတ္သီးသည္ ထူးျခားေသာ ေကာင္က်ိဳးမ်ား ပုိင္ဆုိင္ထားသည္။ သန္႔စင္ျခင္း၊ အာဟာရျဖစ္ေစျခင္း၊ အစာေၾကလြယ္ျခင္း၊ လူသားလုိအပ္ခ်က္မ်ားကုိ ျပဳျပင္ေျပာင္းလဲေပးရာ၌ ေထာပတ္သီးကို
ယွဥ္ၿပိဳင္ႏုိင္ေသာ ၿပိဳင္ဆုိင္မႈအနည္းငယ္သာရွိသည္။
(င) အစာေျခစနစ္ ခ်ိဳ႕ယြင္းခ်က္မ်ား
ေထာပတ္သီးသည္ ႐ုတ္တရက္ျဖစ္ေသာ အစာခ်ိဳ႕ယြင္းခ်က္မ်ားအတြက္ အေကာင္းဆုံးအစားအစာကုထုံးျဖစ္
တ႐ုတ္သမားေတာ္မ်ားက ေထာပတ္သီးအရည္သည္ အစာအိမ္တြင္ ထုိးနာျခင္း၊ ခ်မ္းေအးျခင္းမ်ားအတြက္ ေဆးကုသၾကသည္မွာ ရာစုႏွစ္မ်ားစြာရွိသည္။ ဂ်ပန္မ်ားကလည္း တူညီေသာ ကုထုံးကုိအူအနာကုသရာတြင္ အသုံးျပဳၾကသည္။ေထာပတ္သီးသည္ အူအတြင္းရွိ ပုိးမ်ားကုိျဖည့္စြက္ရာတြင္စြမ္
အစာအိမ္တြင္ အက္စစ္မ်ားေသာ အျခအေနမ်ိဳး၌ ေထာပတ္သီးႏွင့္မွည္ေ့ေနသာ သေဘၤာသီးတုိ႔သည္ အဓိကဓာတ္စာအျဖစ္ အသုံးျပဳၾကသည္။ ၎အသီးမ်ိဳးမွာ အူသိမ္ဦးေရာင္ရမ္းေသာေရာဂါ ႏွင့္
အူသိမ္ဦးအနာ (Duodenal Ulcer)တုိ႔တြင္ အသင့္ေလ်ာ္ဆုံးေသာအစာျဖစ္သည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆုိေသာ ၎အသီးႏွစ္မ်ိဳးမွာ အူသိမ္ဦးနံရံကုိ ေ၀ဒနာၿငိမ္းေအး အူထဲအလ်င္အျမန္ ျဖတ္သန္းသြား
ေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။
(စ) ပါးစပ္နံျခင္း
ေထာပတ္သီးသည္ အျခားပါးစပ္ပလုတ္က်င္းေသာအစာမ်ာ
အာနိသင္ရွိစြာ ဖယ္ရွားႏုိင္သည္။ လွ်ာအျဖဴဖတ္မ်ားကပ္ျခငး္ (Coated Tongue) ပါးစပ္နံျခင္း၏ အဓိကအေၾကာင္းရင္းမွာ အူပုပ္သုိးျခင္းျဖစ္ေပသည္။
(ဆ) ဘ႐ုိက္ေရာဂါ (Bright’s Disease)
ေထာပတ္သီးသည္ ဘ႐ုိက္ေရာဂါအတြက္ အဓိကအစားအစာအျဖစ္ အမ်ားအားျဖင့္ အသုံးျပဳၾကသည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆုိေသာ ေထာပတ္သီးတြင္ ပ႐ုိတင္းပါ၀င္မႈနည္းပါးၿပီ ေထာပတ္သီးတြင္ အ
တြင္းသားတြင္ အဆိပ္ျဖစ္ေစေသာ ပစၥည္းမ်ား မပါေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။
(ဇ) ဂၽြတ္ပြ (Psoriasis)
ေထာပတ္သီးအဆီသည္ ဂၽြတ္ေပြးေရာဂါကုသရာတြင္ အက်ိဳးမ်ားေၾကာင္း ယူဆၾကသည္။ ဂၽြတ္ေပြးရွိေသာေနရာတြင္ ေထာပတ္သီးအဆီကုိ အသာအယာလိမ္းေပးပါ။ အဆီက ဂၽြတ္ေပြးအနာေဖး
မ်ား ဖယ္ရွားရာတြင္ ကူညီေပးသည္။
(စ်) အလွအပအေထာက္အကူ (Beauty Aid)
ေထာပတ္သီးအဆီသည္ အလွျပင္ပစၥည္းေဖာ္စပ္ရာတြင္ အသုံး၀င္သည္။ ေထာပတ္သီး အေျခခံအလွအပအေထာက္အကူပစၥည္းမ်ား
(ည) ေထာပတ္သီးကုိ ခ်က္ျပဳတ္လုိက္ပါက ခ်ဥ္သြားသည္။ ေအးခဲသြားေအာင္ မရပ္တည္ႏုိင္ေပ။ ေထာပတ္သီးကုိ အစိမ္းလုိက္စားႏုိင္သည္။ တတ္ႏုိင္သေလာက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားႏုိင္သည္။
အကယ္၍ ေထာပတ္သီးကုိ အခ်ိန္တုိ သိမ္းထားလုိက္ပါက အခန္းတြင္းအပူခ်ိန္၌ထားပါ။ ေရခဲေသတၱာထဲ မသိမ္းဆည္းထားပါႏွင့္။
ကဲ အခုလိုအက်ိဳးရိွေအာင္ သံုးၾကည့္နည္းေလးပါ။ စမ္းၿပီးအသံုးျပဳႏိုင္ၾကပါေစ။
0 comments:
Post a Comment